Barn- & ungdomshandboll
NKIK följer Svenska Handbollförbundets policy för barn- respektive ungdomshandboll. NKIK:s barn- och ungdomsverksamhet bedrivs i en ungdomssektion. Verksamheten leds av ungdomssektionens styrelse. Ordförande, och sammankallade, i denna styrelse är den (eller de) samordnare för barn- och ungdomsverksamhet som utsetts av NKIK:s huvudstyrelse. Dessa samordnare ska vara ledamöter av NKIK:s huvudstyrelse. Övriga ledamöter i ungdomssektionens styrelse är huvudansvariga för respektive barn- och ungdomslag i NKIK.
Ungdomssektionen styrelse träffas minst fyra gånger/säsong. Vid dessa ledarmöten kallas samtliga ledare i NKIK. Endast ungdomssektionens styrelse har dock rösträtt vid omröstningar. För att beslut ska kunna fattas av denna styrelse måste minst 50% av ledamöterna vara närvarande.
Samordnare för ungdomsverksamheten utser 1-2 föräldrar som ansvarar för att minst en gång per säsong bjuda in till föräldraråd (2 föräldrar/lag). Huvudansvarig ledare för respektive barn- eller ungdomslag är ansvarig för att meddela samordnare/sammankallade förälder vilka föräldrar som representerar deras lag.
På ledarmötena, samt på föräldrarådet, arbetar vi dels med praktiska frågor kring träningar (upplägg och innehåll i olika ålderskategorier), matcher, turneringar samt övriga arrangemang. Vi arbetar också med att utveckla NKIK:s verksamhet, bland annat med hjälp av material från SISU Idrottsutbildarna (http://www.sisuidrottsutbildarna.se).
Ungdomssektionens styrelse ska varje år arbeta fram och besluta en turneringsplan där man tar fram turneringar som NKIK bör delta i. Turneringsplanen ska omfatta A-D-flickor och bestå av åtminstone:
- En uppstartsturnering (A-C-flickor)
- USM (A-B-flickor)
- Höstturnering (A-B-flickor)
- Vinterturnering
- Vårturneringar (2 st)
- Sommarturnering (A-B-flickor)
- Utvecklingsturnering (A-flickor).
Turneringsplanen ska i så stor utsträckning som möjligt utformas så att NKIK åker på samma turneringar där detta är möjligt.
HANDBOLLSSKOLA
Handbollskolan träffas en gång i veckan för träning och lek.
D-FLICK (10-11 år)
D-flickor tränar två gånger per vecka. D-flicksverksamheten ska delta i turneringar som arrangeras inom MSHF, dvs. det ska inte vara längre än 15 mil till turneringen.
C-FLICK (12-13 år)
C-flickor tränar två gånger per vecka. D-flicksverksamheten får delta i turneringar där det inte är längre än 20 mil till turneringen.
B-FLICK (14-15 år)
B-flickor tränar 2-3 gånger per vecka. D-flicksverksamheten får delta i turneringar där det inte är längre än 30 mil till turneringen. NKIK’s B-flickor har en gemensam SM-träning/vecka. Utifrån denna träning tas det ut 17 spelare som representerar NKIK i SM. Om det står och väger mellan två spelare av olika ålderskull så har den äldre spelaren företräde. Huvudansvarig för flickor B1 är huvudansvarig coach för detta lag. Övriga ledare är assisterande. Det är huvudansvarig ledare för truppen som i samråd med assisterande tränare som tar ut de 17 spelarna samt ev. reserver. Huvudansvarig ledare är den som slutgiltigt tar ut truppen.
A-FLICK (16-17 år)
NKIK jobbar utifrån att ha en A-flickstrupp som spänner över årgångarna. Denna trupp har gemensamma träningar och från denna trupp tas det ut 17 spelare som ska representera NKIK i SM. Om det står och väger mellan två spelare av olika ålderskull så har den äldre spelaren företräde. Huvudansvarig för flickor A1 är huvudansvarig coach för detta lag. Övriga ledare är assisterande. Det är huvudansvarig ledare för truppen som i samråd med assisterande tränare som tar ut de 17 spelarna samt ev. reserver. Huvudansvarig ledare är den som slutgiltigt tar ut truppen. A-flickor tränar 2-3 gånger per vecka. D-flicksverksamheten får delta i turneringar där det inte är längre än 45 mil till turneringen. Undantaget är utvecklingsturnering där USM-laget anmäls.
SPELARRÅD
NKIK uppmuntrar att spelarråd skapas fr.o.m. B-flick, där barnen/ungdomarna själva väljer sina representanter. Detta är ett viktig steg i den demokratiska fostran som är en del av den svenska idrottsrörelsen. Spelarrådet bör användas aktivt av ledare. Minst en gång per halvår bör ledare och spelarråd samråda. Ett samråd ska föregås av att spelarna ensamma får chans att träffas och föra fram frågor till spelarrådet. Spelarrådet kan bestå 2-5 barn/ungdomar.
FÖRÄLDRARÅD
NKIK erbjuder föräldrarna till barn/ungdomar ett forum för att diskutera frågor kopplade till klubbens verksamhet. Man behöver inte vara medlem i klubben för att delta i föräldrarådet. Varje lag kan utse 2 representanter som deltar i föräldrarådet, var en väljs till sammankallande. Föräldrarådet bör träffas minst en gång per år. Styrelserepresentant eller ledare kan delta på begäran av föräldrarådet. Föräldrarådet kan sedan för vidare synpunkter och förslag till samordnare för barn- och ungdomsverksamheten eller styrelsen.